EDUCATIE EN OMKADERING

De educatieve werking van Dalton omvat een reeks acties en projecten met als doel scholen, leerkrachten en leerlingen kennis te laten maken met het rijke aanbod kortfilms en documentaires en ermee aan de slag te gaan in schoolverband. Scholen en leerkrachten ontvangen informatie via nieuwsbrieven, er worden samenwerkingen opgezet met gespecialiseerde media en er worden geregeld lesmappen geproduceerd. Voor deze lesmappen slaat de organisatie de handen in elkaar met Lessen in het Donker. De combinatie van de expertise van Dalton en die van LIHD leverde al een aantal unieke projecten op. Hieronder een overzicht van de meest recente samenwerkingen.

Daarnaast zijn er ook eigen publicaties en nauwe samenwerkingen omtrent specifieke titels zoals Een tip van de sluier, een publicatie van Huis Perrekes over de film feel my love.

 

SCHOOLJAAR 2015-2016 : BRUSSELS WILD

Voor het schooljaar 2015-2016 werkte Lessen in het Donker twee lesmappen uit voor films uit de Dalton catalogus. In Brussels Wild gaat de Brusselse documentairemaker Bernard Crutzen op zoek naar het wildlife in de hoofdstad. Milieueducatie is de rode draad door de lesmap. Andere elementen die aan bod komen zijn het in beeld brengen van dieren, de soundtrack van de stad versus die van de natuur enz.

Doelgroep: basisonderwijs, maar ook secundair, buitengewoon onderwijs en projecten rond ecologie & milieu.

De DVD van Brussels Wild is te koop in de Daltonshop

Meer informatie over de lesmap vind je op de website van Lessen in het Donker

 

WHAT ABOUT ERIC?

Voor deze bekroonde documentaire over de jonge Congolese Belg Eric (aka Krazy-E) werkte Lessen in het Donker een speciale educatieve fiche uit voor vertoning van de film in de klas. Zowel de regisseurs Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch als het hoofdpersonage Eric Kabongo kunnen via Lessen in het Donker gevraagd worden voor een gesprek over de film in de klas..of in het geval van Eric ook voor een workshop rappen!

Doelgroep: leerlingen van het secundair onderwijs.

De DVD van What About Eric? is te koop in de Daltonshop

Meer informatie over de lesmap vind je op de website van Lessen in het Donker

SCHOOLJAAR 2015-2016 : DE GEUR VAN WORTELTJES

Voor het schooljaar 2015-2016 werkte Lessen in het Donker twee lesmappen uit voor films uit de Dalton catalogus. De Geur van Worteltjes is een compilatie met kortfilms met als rode draad groenten (veel wortels uiteraard), koken, eten en voedsel verzamelen. Gefundenes Fressen voor een klasproject!

Doelgroep: kleuters en jonge kinderen, vanaf 4 jaar.

De Geur van Worteltjes komt 3 september uit in de bioscoop

Meer informatie over de lesmap vind je op de website van Lessen in het Donker

 LESMAP DE BRAND VAN LEUVEN

Naar aanleiding van de historische documentaire De Brand van Leuven liet de Erfgoedcel van de stad Leuven een lesmap ontwikkelen. De lesmap werd samen met de DVD gratis verdeeld in de Leuvense scholen. Het lespakket biedt leerkrachten van de derde graad lager onderwijs en van de eerste en derde graad middelbaar onderwijs enkele lesopties om voor en na het bekijken van de documentaire hier in de klas dieper op in te gaan.

Meer info op deze pagina

 FEEL MY LOVE : EEN TIP VAN DE SLUIER

In de publicatie Een tip van de sluier geeft muziektherapeute Lieselotte Ronse van Huis Perrekes een korte toelichting bij de documentaire feel my love van Griet Teck. Er wordt meer uitleg en duiding gegeven door te refereren naar specifieke scènes uit de film. 

Een tip van de sluier is te koop via de Daltonshop